Videoverslag plaatsing koeltoren Mariarade

Op 14 juni 2017 hebben wij de omgevingsvergunning voor de koeltoren van de gemeente Heerlen ontvangen en de koeltoren staat inmiddels op het Emmaplein in Mariarade.
Op 30 juni hebben we met een aantal bewoners een deel van het groen weggehaald en zijn er vier gaten gegraven die vervolgens zijn gevuld met cement en voorzien van moeren waarop de koeltoren is bevestigd. De firma Stado heeft de koeltoren vanaf het ‘Gammaterrein’ naar het Emmaplein vervoerd en geplaatst. Een aantal bewoners heeft met de gemeente Heerlen een buurtdeal afgesloten. De gemeente heeft gezorgd voor de ondersteunende buitendienstmedewerkers, voor benodigde materialen en voor de afvoer van het groen. Verder hebben we van de gemeente worteldoek, kiezel en cement gekregen. Wij zorgen voor het onderhoud van het plein met materialen van de gemeente Heerlen.

Op 19 en 20 augustus hebben buurtbewoners, leden van de carnavalsvereniging Blauw-Wit, verkenners en Buurtgerichtwerk Mariarade de koeltoren schoongemaakt en geverfd in de kleuren van Mariarade (blauw en wit). Daarbij mochten wij gebruikmaken van de tuin van één van de bewoners aan het Emmaplein, voor stroom en water, en voor een korte pauze met een kop koffie, vlaai en broodjes en bovendien heeft een andere bewoner voor soep en knakworsten gezorgd.

De feestelijke onthulling van de koeltoren vond uiteindelijk plaats tijdens de gezellige jaarlijkse buurtdag in Mariarade op 17 september. De onthulling werd gedaan door Mirjam Depondt, voorzitter raad van bestuur van Woonpunt, en door drie voormalig mijnwerkers (zogenaamde ‘koempels’). Verder vond er een ballonnenwedstrijd voor de kinderen plaats. Vanuit de HBV hebben wij die wedstrijd ondersteund en we willen ‘De Bijzondere Ballon’ bedanken voor het leveren van de mooie ballonnen. Wij danken de buurtbewoners, leden van diverse verenigingen, Buurtgerichtwerk Mariarade, de firma Stado, de heer Harry Hertog (centrummanager), Woonpunt en de gemeente Heerlen voor hun medewerking om dit project mogelijk te maken!

Samenvatting van het hele proces en de plaatsing

Verslag door Gemeente Heerlen