Ontwerpwedstrijd voor Slakhorst

Om recht te doen aan de historische waarde van de mijnwerkerskolonie Slakhorst, vragen Woonpunt en Gemeente Heerlen aan twee architecten om hun visie voor de wijk uit te werken. Begin maart wordt een keuze gemaakt tussen de twee bureaus.   

Het gaat om de bureaus Satijn+ uit Born en Architecten aan de Maas uit Maastricht. Beide hebben ervaring met mijnwerkerskoloniën van Jan Stuyt. Zo heeft Architecten aan de Maas in Voerendaal een mijnwerkerskolonie van Stuyt herbouwd en heeft Satijn+ hetzelfde gedaan voor de mijnwerkerskolonie Oude Egge in Brunssum, eveneens van Stuyt. Op basis van die ervaring en hun kwaliteiten zijn de bureaus gevraagd.  

Passie voor de historische waarde
‘In mijn gesprekken met bewoners en raadsleden merkte ik veel passie voor de historische waarde van de wijk op’, zegt Ton Mans, bestuurder van Woonpunt. ‘Daarom hebben we ervoor gekozen om deze bureaus om hun visie te vragen. We hebben van verschillende kanten al suggesties gekregen over hoe we de historie recht kunnen doen in de plannen, van hergebruik van metselstenen tot het inrichten van een Stuytmuseum. De betrokkenheid is groot.’ 

Tuindorpfilosofie 
Als basis voor de ontwerpwedstrijd gelden uitgangspunten die ook terugkomen in het waardestellend onderzoek dat de gemeente eerder heeft laten uitvoeren. Zo moet het ontwerp dezelfde tuindorpfilosofie weerspiegelen en moet het Jan Stuyt-ontwerp zichtbaar terugkomen. Wethouder Loek Damen: ‘Ik vind het belangrijk dat we gezamenlijk komen tot een goed plan voor deze historische wijk. Ik wil me inzetten voor een plan dat tweeledig is. Met aan de ene kant rekening houdend met de historische waarde en aan de andere kant de nadruk op een levensloop bestendige wijk’.  

Monumentenorganisaties en bewoners
Het is de bedoeling dat beide architectenbureaus in gesprek gaan met stakeholders, belangen- en monumentenorganisaties en met bewoners. Deze betrokkenen worden door Woonpunt en de gemeente ook geraadpleegd bij het maken van een definitieve keuze tussen beide plannen.  Begin maart wordt die keuze gemaakt. Ton Mans: ‘Het wordt nog hard werken, want de tijd dringt. Maar ik heb er vertrouwen in dat we in maart op een breed gedragen plan uitkomen.’